Kledingindustrie moet over koudwatervrees circulair textiel heenstappen

Van sorteren, tot recycling tot spinnen en weven, Het Tilburgse familiebedrijf Wolkat claimt het enige textielbedrijf te zijn dat het hele proces van textielrecycling onder één dak herbergt. Jaarlijks verwerkt het bedrijf 25 miljoen kilogram aan textiel. Volgens business developer Kimberley van der Wal is textielrecycling een belangrijk middel om de vervuilende kledingindustrie wat duurzamer te maken. Dan moeten de traditionele modebedrijven echter wel eerst af van hun koudwatervrees.

In het Nederlandse hoofdkantoor van Wolkat in Tilburg wordt het werk van de textielrecycler meteen zichtbaar en tastbaar. Moderne vilten lampenkappen, hippe tasjes van dezelfde non-woven textielsoort, een denim colbert. Het interieur heeft veel weg van een moderne startup.

“Toch is het hergebruiken en recyclen van kleding iets waar vier generaties van onze familie zich mee hebben bezig gehouden”, aldus Van der Wal. “Mijn overgrootoma begon met het ophalen van schroot en oud textiel. Mijn vader heeft die handel uitgebreid met vezels uit Engeland, India en Frankrijk.” In de beginjaren werd er overigens nog niet heel lovend over de werkzaamheden van de familie van der Wal gedacht. Ze kregen vaak de term ‘Toddejood’ naar hun hoofd geslingerd, Tilburgs dialect lompenboer. 

Lees hier het hele artikel. 

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl

Gepubliceerd op:  28 november 2018 3561 x bekeken