Recyclingproces

Een inzamelaar zorgt voor gescheiden inzameling. Dit kan gebeuren door een gemeente, een publieke inzamelorganisatie, of één van de inzamelorganisaties die zich hebben gespecialiseerd in textiel. Maar hoe werkt textielrecycling nu en wat zijn de stroomcijfers? Bijgevoegd een tweetal infographics ter verduidelijking.

Na acceptatie door een inzamelaar en/of sorteerder wordt het textiel met de hand uitgesorteerd naar bruikbaarheid, kwaliteit, soort en materiaal. Afkeur (bij acceptatie) of sorteeruitval wordt afgevoerd naar een AVI en verbrand (15%). Kwalitatief hoogwaardig textiel wordt apartgehouden om in Nederland te worden verkocht. Minder kwalitatief maar herdraagbaar textiel wordt in balen geperst en wordt op soort verkocht en verscheept. Ter informatie 50% van het ingezameld textiel wordt als herbruikbaar teruggebracht op de markt. Niet-draagbaar textiel wordt eveneens in balen geperst en verkocht ten bate van bijvoorbeeld vervezeling (35%).

* percentages kunnen per regio en/of stad, door lokale actoren, maatregelen of invloeden, enigszins verschillen. De VHT heeft de stroomcijfers van haar gecertificeerde leden gemiddeld om tot een werkbare infographic te komen.